VÁROSVÉGI FILMEK

– SZIGETHY Anna

2016. 09. 03 – 10. 16.

Helyszín:

Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum

Kurátor:

SZILÁGYI Zsófia Júlia

Kapcsolódó programok:

Megnyitó

Megnyitó:

A kiállítást megnyitotta: MARKÓ Balázs, építész, a SZIE Ybl Építéstudományi Kar dékánja

– AZ ART CAPITAL KIÁLLÍTÁSA –

 

Szigethy Anna Városvégi filmek című munkája – a művész több, az elmúlt években rendezett kiállításához hasonlóan – az épített környezet és az ember viszonyára kérdez rá. Jellegtelen helyekre fókuszál, ahol az emberi beavatkozás kiszorítja a természetet, a funkció határozza meg a teret. Az erőteljesen horizontális megfogalmazás tájképpé formál, az emberi viszonyulás pedig – oda vágyni, időt tölteni, átérezni, felfedezni, bejárni, távolodni onnan – értelmezhetetlennek tűnik.

Mégis, a csarnok, a kerítés, a parkoló, a peron, a raktártömb, az arctalan közterek átlényegülnek. A képkockák filmszalagot idéző kollázsával szükségképpen történetté formálódnak az időben, de sokszor térben is távol eső pillanatok, s a köréjük szövődő narratívát a megjelenő emberi alakok dinamikája, viszonylatai szervezik. Az épített környezet által dominált képek azonban, épp az ismétlődés, az alig változó szcéna egymás mellé rendelésével, a monotónia, a változtathatatlanság szólamait is érintik.

Szilágyi Zsófia Júlia

 

„A munka kiindulópontja az a fotósorozat, amely egy régebbi, számomra fontos helyszínen készült: visszatértem Ile-de-France-ban oda, ahol az első, üres nem-helyeket bemutató sorozataimat készítettem. Az épített környezet alig változott, viszont az én nézőpontom sokat: már nemcsak az elrettentő, semmitmondó terek érdekeltek, a kvázi városi terek, amelyeket sablon alapján minden nagyváros körül megtalálunk, amelyekben elveszünk; hanem az ott megjelenő emberek, a gesztusok, az intimitás. Az objektív az ott élő, áthaladó, kószáló emberekre, nőkre, férfiakra, családokra irányul, bizonyos távolságtartással figyeli, hogy mi történik.

[…] Az eddig legfeljebb riasztó (mert nem humánus, nem belakott) átmeneti terekben felbukkan az emberi jelenlét, olykor a meghittség. És ha ez fekete-fehér, néhol vészjósló, otthontalan, néhol titokzatos képeken is történik, mindenképpen emberivé válik.”

Szigethy Anna

 


További kiállítások