Vadászjelenetes korsó


Lelőhely: Budakalász, 740. sír
Ltsz.: 93.2.1
Anyaga: sárgaréz; berakások: ezüst- és vörösrézlemezek
Kora: Kr.u. 5. század vége vagy 6. század eleje
Tárolási hely: Gödöllő, Ferenczy Múzeumi Centrum

A vadászjelenetekkel díszített korsó a kora bizánci művészet rangos Kárpát-medencei emléke. A viaszveszejtéses eljárással öntött edénybe avar szokás szerint az eltemetett számára túlvilági útravalóul étel- vagy italáldozatot tettek.

A korsót viaszveszejtéses eljárással öntötték, és jelenleg zöldesbarna színű nemes patina fedi. A korsó pereméhez és hasához az edény fölé kecsesen ívelő fület forrasztottak, s a fül ívén rombusz alakú levél alól egy ragadozó alakja bújik elő. Az edénytestet a késő antik edényekéhez hasonlóan horizontális növényi és figurális frízek tagolják, a leszboszi kyma által keretezett két széles, egymástól egyenetlen vastagságú „földvonallal” elválasztott frízben négy-négy, hellenisztikus hagyományokat felelevenítő vadászjelenet látható.

A budakalászi reliefes korsó analógiája mindmáig nem ismert a késő ókori világból.

Lelő körülmények: A budakalászi avar kori (Kr. u. 6–8. sz.) temető feltárásán 1989-ben előkerült vadászjelenetekkel díszített korsó a kora bizánci művészet rangos Kárpát-medencei emléke. Az edénybe avar szokás szerint az eltemetett számára túlvilági útravalóul étel- vagy italáldozatot tettek. A sír sarkában helyezték el, s így elkerülte a temetkezést alaposan felforgató kincskereső sírrablók figyelmét.

Dr. Vida Tivadar

1429