Szentendrei Építészszalon

építészet-hermeneutikai sorozat

2021. 08. 26.

18 óra

Helyszín:

Online

Ebben az évben is folytatódik Ekler Dezső építész elméleti sorozata Szentendrei Építészszalon címmel.
Január 28-tól hét hónapon át követhetjük az előadásokat. Elsőként a nyelvújító világsztár építészek kerülnek terítékre, először dizájnerként, aztán stílusteremtőként. Áprilisban egy hazai építész nyelvhasználata is szóba kerül. Májusban a történeti korszakok születéséről elmélkedünk, majd az építészeti „beszédhelyzetek” 20. századi szociológiájáról. Végül a nyelvteremtő fiatal Makovecz Imre művészi tettei kerülnek nagyító alá.
Március 25. csütörtök, 18:00
Világsztár építészek II. – Peter Zumthor, David Chipperfield, Jean Nouvel, Herzog & de Meuron, ToyoIto, Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa, Jan Kapliczky, Massimiliano Fuksas építészete
Új impulzusok, új irányzatok az új építészetben.
Vendégünk Kovács Dániel , a KÉK kuratóriumi tagja, a MÉM-MDK Magyar Építészeti Múzeum munkatársa.
* * *
,,Túl sok információt zsúfolok az előadásaimba. Jogos a kritika. Ezen az estén is nyolc szupersztár építésziroda produkciójával próbálnék megküzdeni. Reménytelen lesz. Még sorolni is sok:
Steven Holl, Peter Zumthor, David Chipperfield, Jean Nouvel, Heczog& de Meuron, ToyoIto, SAANA (Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa), Future Systems (Jan Kapliczky), Massimiliano Fuksas.
A mai nagy öregek irányzatainak útvesztőiben Kovács Dániel, a KÉK kuratóriumi tagja, a MÉM-MDK Magyar Építészeti Múzeum munkatársa, a kortárs építészet nagy ismerője segít majd eligazodnunk.”
Ekler Dezső építész
* * *
Következő alkalom:
Április 22. csütörtök, 18:00
Best of Ekler – Ekler Dezső legjobb házai
Vendég: Vincze László építész – BME Lakóépülettervezési Tanszék
* * *
Az eseményt online közvetítjük a Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook-oldalán.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!