Satyr szobor


Lelőhely: Biatorbágy, Káposztás-dűlő
Ltsz.: 2009.9.1.1
Anyaga: bronz, ezüst
Kora: római kor (Kr.u. 2. század)
Tárolási hely: Gödöllő, Ferenczy Múzeumi Centrum

A biatorbágyi satyr, amely szinte biztosan értékes importtárgyként került Pannóniába a Kr. u. 2. században, valószínűleg kis asztalkához, edényhez, háromlábhoz vagy egyéb bútorhoz tartozott.

A szobornak a testtartás és a fentebb említett előképek alapján valamilyen támasztó szerepe lehetett, a fej tetején átfúrt, eredetileg valamilyen fémrudat befogadó nyílás is ezzel lehet kapcsolatban. A rendelkezésünkre álló párhuzamok hiánya miatt viszont egyelőre nem dönthetjük el, hogy kis asztalkához, edényhez, háromlábhoz vagy egyéb bútorhoz tartozhatott-e a szobor.

A biatorbágyi satyr, amely szinte biztosan értékes importtárgyként került Pannóniába a Kr. u. 2. században, jó kidolgozottsága, ritka témaválasztása és egyedisége miatt nem csak provinciánk, hanem az egész Római Birodalom tekintetében kiemelkedő fontosságú leletnek számít.

Lelő körülmények: Az ifjú, térdeplő satyrt ábrázoló bronzszobor 2009 őszén került elő a biatorbágyi Káposztás-dűlőből. A leletet beszolgáltató Meleg József helyi lakos lelkiismeretes dokumentációjának köszönhetően a tárgy pontos előkerülési helye is meghatározható, ami alapján a szobor valószínűleg egy római villából vagy a kissé északabbra elterülő, Ottományi Katalin által feltárt Páty, Malom-dűlő római kori település déli folytatásából származik.

Bartus Dávid

1425