<< Vissza

MÚZEUMOZZ A SZOBÁDBÓL!

Ezen az oldalon megosztunk minden olyan tartalmat, amit otthon is tudsz használni: például kifestőket, kreatív feladatlapokat. Minden héten újabb szórakoztatva tanító tartalommal jelentkezünk, virtuális múzeumpedagógia órákat tartunk, amelyek segítségével az otthonodban megtalálható eszközökkel tudsz kreatívkodni. Közben a múzeum gyűjteményével is megismerkedhetsz. A legfrissebb feladatlapokat az oldal tetején találod.

XVI. BARCSAY JENŐ

1. Barcsay Jenő festőművész Kapuívek pompeji vörösben című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

XV. JÁVOR PIROSKA

1. Jávor Piroska festőművész Kert-sorozat V. (Díszei még nem hullanak) című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel! Használd a piros mindenféle árnyalatát!

XIV. ILOSVAI VARGA ISTVÁN

1. Ilosvai Varga István festőművész Szentendrei Dunapart (Lelátás a Dunára) című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

XIII. MÚZEUMI SZÍNEZŐK

XII. CZÓBEL BÉLA WANTED – SZÍNEZŐK

Március végén színező pályázatot hirdettünk Czóbel Béla elveszett, csak fekete-fehér fotókról ismert műveiből. Rengeteg szép, színes munkát kaptunk tőletek, melyek a Facebookon albumokba rendezve megtekinthetők.

A szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 3. b osztálya Czóbel Béla: Fiú kutyával című lappangó művének kiszínezését kapta házi feladatul. A diákok nagy-nagy lelkesedéssel dolgoztak, olyannyira, hogy néhányan saját elképzelésüknek megfelelően újraértelmezték a festményt. Ezeket láthatjátok itt, az oldalon. Hatalmas öröm számunkra, ha online múzeumpedagógiai anyagaink tananyaggá válnak!

XI. FERENCZY NOÉMI: HARANGVIRÁGOK | WANTED – színező minden korosztálynak

Ferenczy Noémi Harangvirágok című falikárpitja jelenleg ismeretlen helyen található.
A titokhoz 2 személy köthető:
– egy norvég műgyűjtő, aki 1927-ben megvásárolta, majd Oslóba vitte. Ez az utolsó adat, amit tudunk a műalkotásról.
– Tolnay Károly, nemzetközileg elismert Michelangelo-kutató, aki lefényképezte 1934-ben. Mivel a kép fekete-fehér, nem látszik rajta, hogy milyen színekkel dolgozott a művész. Szerencsére Tolnay néhány információt megírt a színeivel kapcsolatban! Íme: „A nagy levelek világoszöldek vörös erezettel; a harangvirágok hidegkékek, sok árnyalattal; az alak szőke hajú, ruhája világoskék.” A különleges színvilág kialakításához a fekete alap és a kompozíciót keretező foszforeszkáló sárga fák is hozzájárulhattak.

A színező innen tölthető le.

Arra kérünk, színezd ki nekünk és küldd el a képet! Vedd figyelembe Tolnay leírását!
Email-címünk: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu
Segítség a jó minőségű, színpompás fotók elkészítéséhez ebben a videóban. Köszönjük, hogy ezzel is segítitek a munkánkat!

 

X. PAIZS GOEBEL JENŐ

1. Paizs Goebel Jenő festőművész Őserdőben II. című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

IX. MODOK MÁRIA

1. Modok Mária festőművész Kígyó utca Szentendrén című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

VIII. HÁZI FELADAT FOTÓZÁSA MOBILTELEFONNAL

Ez a videó a digitális tanulásban szeretne segítséget nyújtani. Bemutat néhány fogást ahhoz, hogy jó fényképeket készítsenek a diákok a telefonjaikkal. Sikeres próbálkozást, szép házi feladat-fotókat kívánunk!

VII. KORNISS DEZSŐ

1. Korniss Dezső festőművész májusi zsongást idéző, Tücsöklakodalom című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

VI. ANYÁK NAPJA

Május első vasárnapjára, anyák napjára Kovács MargitKuglófmadonnájából adaptált színezővel készültünk kicsiknek és nagyoknak – ajándékul, saját szórakozásra, finom reggeli tevékenységként. 💞 Innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

Boldog anyák napját kívánunk! 💐

V. KMETTY JÁNOS

2. Kmetty János festőművész Sárga kalapos önarckép című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

1. Készíts fotótartót! Kmetty János kubista önarcképeihez kapcsolódó videónk alapján 3D fotótartót készíthettek. Középiskolásoknak ajánljuk elsősorban, 14 éves kortól. Jó szórakozást kívánunk!☺️

IV. FERENCZY NOÉMI

3. Ferenczy Noémi kárpitművész Madaras műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

2. Sokszorosíts bárányt! 🐑 Nagypénteki videónk alapján bárányt sokszorosíthattok – papírra, pólóra, táskára, de akár egy bútorra vagy a falra is. Ez utóbbiakról kérdezzétek meg a szüleiteket is! A videót minden korosztálynak ajánljuk. 🐑 Kellemes húsvéti ünnepeket és sok-sok bárányt kívánunk! 🐑

1. Ferenczy Noémi kárpitművész Nővérek című műve alapján készült színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

III. KOVÁCS MARGIT

3. Kovács Margit kerámiaművész Madár című művéből adaptált színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel! Ajánld nagyobb testvéreidnek, felnőtt családtagjaidnak is!

2. Készíts házat agyagból!Videónkat elsősorban óvodásoknak és alsó tagozatosoknak ajánljuk: egy jellegzetes szentendrei házat készíthettek agyagból Kovács Margit kerámiaművész nyomdokain haladva. Ha nincs otthon agyag, pont ugyanilyen jó a só-liszt gyurma vagy a sima gyurma is.

1. Kovács Margit kerámiaművész A nagy család című művéből adaptált színezőnk innen tölthető le. Nyomtasd ki, színezz ceruzával, zsírkrétával, festékkel!

II. KUCSERA FERENC MÁRTÍRIUMA

Játékos feladatok gyerekeknek a Kucsera Ferenc mártíriuma kiállítás finisszázsa alkalmából

5. Tudtad? Kucsera Ferencnek sok testvére és unokatestvére volt. A családja pedig segített a kiállítás létrejöttében.
Kreatív feladat:
Rajzolj, fess családfát! Kérd meg szüleidet, hívd fel nagyszüleidet, meséljenek a családodról, rokonaidról. Kutass fényképek után! Néhány ötletet adunk a családfa ábrázolásához.
Ha van szabad falfelületetek, akár a falra is festhetsz. Használj hozzá festékboltban kapható színezőket! A fa ágain pedig gyönyörűen mutatnak majd a bekeretezett fotók. Az sem baj, ha a fa körülölel egy lámpát, vagy egy órát, ami a múló időt mutatja, akár csak a családfa.

4. Tudtad, hogy Kucsera Ferencet koporsó és végtisztesség nélkül a temetőárokban földelték el, ám a sírhelyet szinte azonnal elborították a virágok?
És azt tudtad, hogy
a temetőárok egyrészt a csatangoló állatoktól védte a sírokat, másrészt ide temették a társadalom kivetettjeit, a kereszteletleneket, kivégzetteket és öngyilkosokat?

3. Tudtad, hogy a szentendrei Keresztelő Szent János Plébánia irattárában Kucsera Ferenc egykori könyvtárának egy kisebb része fennmaradt?
És azt tudtad, hogy
a Keresztelő Szent János plébániatemplom egyik támpillérébe építve látható Magyarország legrégebbi csillagászati emléke? A napóra a templom 1310–1320-as újjáépítésekor készülhetett, valószínűleg eredeti helyéről lezuhant és csak 1710-ben került a mai helyére.

2. Tudtad, hogy Kucsera Ferenc tizenöt éves korában írt egy western kalandregényt?
És azt tudtad, hogy
a Winnetou-könyvek a legismertebb bestsellerek voltak a 20. században? A világon körülbelül 200 millió példányt adtak el a regénysorozatból. Karl May, a Winnetou-könyvek szerzője majdnem vakon született. 4 éves korában egy műtét segítségével kapta vissza látását. Soha nem járt a vadnyugaton, első történetei börtönökben születtek, ahova csalás és lopás miatt került.
A képen Karl May pózol Old Shatterhand – a regények főhősének – ruhájában.

1. Tudtad? Egy kiállítást hosszas előkészítő munka előz meg, melynek fontos része a témához kapcsolódó fényképek felkutatása.
És azt tudtad, hogy
a fényképezőgép őse, a camera obscura képalkotását már az arabok is feljegyezték i. sz. 900 körül. Az egyik első sikeres „maradandó” fényképet 1827-ben Kilátás a dolgozószobából címmel Joseph Nicéphore Niépce, a fotográfia egyik feltalálója készítette több mint 8 órás expozícióval.

I. CZÓBEL BÉLA

Először Szentendre város híres festőjével, Czóbel Bélával ismerkedhetsz.

3. Czóbel Wanted – pályázat és online kiállítás

Sok olyan Czóbel-képet ismerünk régi, fekete-fehér fotókról, amelyek elvesztek. Ezekről a fényképekről egy rendkívül fontos információ hiányzik: a festmények színe. Czóbel festményein a szivárvány összes színe megjelenik. Úgy sejtjük, ezeken az elveszett képeken is nagy a színkavalkád!

Segíts nekünk elképzelni, milyen színekkel festette meg a festő ezeket a képeket!

Jobb klikkel töltsd le, majd nyisd meg a színezőket pl. Paintben és színezz – mentsd el a kész alkotást és küldd el nekünk! Vagy nyomtasd ki otthon, színezz (ceruzával, festékkel, zsírkrétával…), fotózd le és küldd el nekünk!
A beérkező Czóbel-képekből online kiállítást szervezünk.

Ez az email-címünk: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

2. A Czóbel kiállításunkhoz készült foglalkoztató füzet versekkel, humoros feladatokkal szabadon letölthető. Ebben Czóbel rengeteg alkotásával megismerkedhetsz. A képekhez verseket és izgalmas alkotó, és elgondolkodtató feladatokat párosítottunk.

1. Nemrég emlékeztünk meg az 1848-as forradalomról. Czóbel Bélának van egy festménye, amelyet március 15-én festett!

A festményt és a hozzá kapcsolódó leírást, valamint a feladatot ezen a linken láthatod. A festményhez készítettünk egy mini társasjátékot, ha tudod, nyomtasd ki otthon!