A művészet templomai | Impresszionista ritkaságok

Mozgóképes utazás ötven, a közönség előtt eddig ismeretlen mesterművön át

2020. 08. 29.

16 óra

Helyszín:

P'Art Mozi

A művészet templomai – programsorozat
 
Impresszionista ritkaságok. Mozgóképes utazás ötven, a közönség előtt eddig ismeretlen mesterművön át
olasz ismeretterjesztő film (80’), 2020.
Rendező: Daniele Pini
 
A vetítés kezdete: 16 óra
Belépőjegy: 1200 Ft
 
Művészettörténeti előadás: 17:30
Az előadás megtekintése ingyenes.
 
A vetítés és az előadás helyszíne: P’Art Mozi
 
Impresszionizmus a szentendrei festészetben: Muladi Brigitta művészettörténész előadása
Az este során megismerkedhetünk néhány, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében szereplő impresszionista festménnyel is. Ilyen például Jeges Ernő: Strandvendéglő előtt (1928, olaj, vászon, 75 × 90 cm) című műve, vagy éppen Ferenczy Károly: Gesztenyefák (1900, olaj, vászon, 141 × 111 cm), valamint Őszi Izvora (1909, olaj, vászon, 68,4 × 89,3 cm) című festménye.
 
A nagybányai művésztelep (1896) egyik alapító tagjának, Ferenczy Károlynak a munkássága szervesen kapcsolódik a 19. század utolsó harmadának festészeti törekvéseihez, amikor Európa-szerte a szabadban megfigyelt fény- és színjelenségek hatását kutatták. A szürke tónusú finom naturalizmust, ami a művész szentendrei periódusát jellemezte, Nagybányára érkezve a környező természet biblikus hangulatának kiaknázása követte, majd művészetében egyre inkább a fény és a táj festői egységének megteremtése került középpontba. A napsütötte tájakat megörökítő nagybányai képei közé tartozó Gesztenyefák című festmény valódi témája a szabad természetben uralkodó fényviszonyok megragadása. A világító, élénk kék ég alatt, a hatalmas fák levelein megcsillanó, különféle zöld színvariációk és a környező liget árnyékos, barnás felületei harmonikus egységbe olvadnak. A festmény 1976-ban vásárlás révén került a gyűjteménybe.
 
A sorozat szeptember 12-én 16 órakor folytatódik Giovanni Troilo Frida Kahlóról készített dokumentumfilmjével. A filmhez kapcsolódó művészettörténeti előadást Bordács Andrea tartja.
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.