Memory of Love – A szeretet emléke

Sam HAVADTOY

2018. 07. 15 – 09. 30.

Helyszín:

Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem

Kurátor:

SZILÁGYI Zsófia Júlia

Kapcsolódó programok:

Családi műhely 2018. szeptember 30-án 11 órától.

Megnyitó:

2018. július 14. 19 óra

Erről írták:

Kulter.hu – Három Sam Havadtoy kiállítás nyílik itthon

Librarius.hu – Sam Havadtoy: Yoko Ono szemén keresztül nyílt meg számomra a világ

Artmagazin.hu – ajánló

Tiszatáj – Disneyland díszpolgára

Artkalauz – A szeretet emléke. Sam Havadtoy Szentendrén

 

Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként Londonban született 1952-ben. ’56 nyarán költözött haza a családdal Budapestre, ahonnét tizenkilenc évesen, Jugoszlávián keresztül szökve visszatért Londonba. New Yorkban letelepedve hamarosan a hetvenes-nyolcvanas évek progresszív művészeti életének középpontjában élt és dolgozott nagynevű művészek, Andy Warhol, Keith Haring, Agnes Martin vagy Robert Rauschenberg közelségében. A belsőépítészként egyre keresettebb Havadtoy fokozatosan váltott képzőművészetre, festőként a nyolcvanas évek elejétől alkot. Műfajilag egyre sokoldalúbb művészetében tetten érhető az amerikai absztrakt geometrizmus, a pop art, a konceptuális művészet hatása, de az ifjúkori magyarországi szűkösség, levegőtlenség szorongató élménye is meghatározó.

A most kiállított művek jórészét először láthatja a nagyközönség. A művész szentendrei műtermében készült legfrissebb alkotások is illeszkednek Havadtoy – mára már védjeggyé vált – „csipkézett” munkáinak sorába. Egy leheletfinom magyarországi csipkekesztyű átlényegítésével indult sorozat, Walt Disney, Modigliani parafrázisok és az ikonikus Fiat 500-as kis bronz változata látható a tárlaton. Miközben úgy tűnik, mindent beborít a csipke, a megmunkált tárgyak, a művész vallomásai vagy a csipkékben öröklődött történetek tompított, diszkrét jelenléte átüt a gondos rétegeken, a változatos struktúrájú réseken.

 

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

 


További kiállítások