LÁTHATATLAN JELENLÉT

– Bevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak – de nem csak nekik

2018. 04. 27 – 05. 27.

Helyszín:

Barcsay Múzeum

Kurátor:

György Gabriella, Kassai Hajnal

Kapcsolódó programok:

Megnyitó

Megnyitó:

április 27.

A Ferenczy Múzeumi Centrum Kortársítás módszertani mintaprojektje a kortárs képzőművészet múzeumi közvetítéséhez és iskolai oktatásához szeretne minden érdeklődő pedagógus, diák és szülő számára fogódzót adni.

A módszertani fejlesztés keretében megvalósult kiállítás kiindulópontja három kortárs műalkotás: Ásztai Csaba, Tóth Eszter és Vincze Ottó művei. A válogatásban fontos szempont, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum saját gyűjteményében lévő műveken keresztül indítottuk el a közös gondolkodást. Bár főként szentendrei művészek munkáit mutatjuk be, egy hasonló kiállításnak és egy hasonló értelmezési folyamatnak a tárgya lehetne bármely kortárs műalkotás.
Az értelmezés alapja mindig az átélés: minden mű megérinthet bennünket, valamiért tetszik, szeretjük. Fontos, hogy nem azért, mert híres, vagy mert benne van a tananyagban. Csak úgy, valamiért megtetszett, és eszünkbe jutott róla egy másik, arról még egy, meg még egy… Így hozzuk létre a hálózatot, melyben minden műalkotás kapcsolatban van legalább egy másikkal, vagy akár mindegyik összeköthető mindegyikkel.
A három műtárgy mentén – e képzettársítási játékkal – a képzőművészethez kapcsolódó fogalmakat és folyamatokat mutatjuk be úgy, hogy a miértekre együtt keressük a válaszokat.
 

Anna Margit / Ásztai Csaba / Bartl József / CsartanPetr / Csontó Lajos / Deim Balázs / Fülöp Gábor / Gerber Pál / Győrffy Sándor / Holdas György / Ilosvai Varga István / Jeges Ernő / Kis Varsó / Kmetty János / Korniss Dezső / Kósza Sípos László / Sorin Neamțu/ Ország Lili / Paizs Goebel Jenő / Szirtes János / Tóth Eszter / Vajda Lajos / Vincze Ottó
 
A kiállítás a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében jött létre, melynek szakmai megvalósítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.
 


 


További kiállítások