KORtársalgó

Irodalmi beszélgetéssorozat 5.

2021. 01. 09.

17 óra

Helyszín:

Szubjektív kortárs irodalom, nem csak férfiaknak
„Magyar írókkal beszélgetek. Szoktam gondolni arra, milyen lenne egy asztalnál ülni Arany Jánossal vagy Kosztolányival, és csak remélem, hogy ez is majd megoldódik valahogy; most azokkal fogok, akik szerencsére a kortársaim. A GPS centire megmondja, milyen messze (közel!) lakunk egymástól, a naplóm pedig, hogy mikor és hol találkoztunk: hányszor beszéltünk igazán. Sokszor – és az is milyen kevés! Jól ismerem őket, mégsem elég jól, a barátaim, tudok róluk sok mindent, de az semmi. Várom, hogy olyasmit is elmondjanak magukról, amin majd ők is elcsodálkoznak.”
Kukorelly Endre
 

KORtársalgó címmel indul Kukorelly Endre író havonta jelentkező új irodalmi beszélgetéssorozata a Ferenczy Múzeumi Centrumban.
A szeptemberben kezdődő sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül.
Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg (legfrissebb kötete: Cécécépé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé). Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.
 

Aki pedig ezen a januári estén válaszol:
Márton László író, forgatókönyvíró, egyetemi oktató
Regény, színdarab, novella, kritika, esszé, műfordítás. Költeményeket nem ír. Fordításai, színdarabjai jelentős részben versek – még kritikát is írt versben. A(z egyik) legjobb „formaművész” a kortárs magyar irodalomban. Színdarabjai akkorát ütnek, hogy inkább nem játsszák azokat. Játsszák és nem, nem tudom követni, miért. Műfordítói életműve, ebben biztos vagyok, a legjelentősebb a kortársaim közt, elég, ha csodálatom tárgyait, öt óriási opuszt emelek ki: Goethe Faustját, Gottfried von Strassburg, Sebastian Brandt, Walter von der Vogelweide műveit és A Nibelung-éneket. Vagy vegyük a Grimm-testvérek meséit-mondáit? Gryphiust, Novalist, Luthert? Márton Lászlót a nyolcvanas évek legelején láttam először az ELTE kari könyvtárában, a polcok közt állva olvasni. Azóta is így látom: ember, olvas. Mindent. Háromszáz könyvet évente. Olvas és ír: nyomdakészen beszél arról, amiről olvas és ír, de ne hívd föl, ne zavard, nincs is telefonja.
Kukorelly Endre
 

Az esemény itt érhető el.