Ivókürt


Lelőhely: Bugyi, Felsővány, 17. sír
Ltsz.: 2014.1.1.57
Anyaga: üveg
Kora: Kr.u. 5–6. század
Tárolási hely: Gödöllő, Ferenczy Múzeumi Centrum

Egy nagyon ritka tárgyat láthatunk a magyarországi avar leletanyagból. Hazánk területéről eddig három darab ismert (Kiskőrös, Kisköre, Csólyospálos), amelyek mind az Alföldről kerültek elő.

A Bugyi falu mellett feltárt honfoglaló temető egyik sírjában egy háton fekvő hiányos váz és egy ép üveg ivókürt került elő. Hazánk területéről eddig három darab ivókürt ismert az avar leletanyagban.

Lelő körülmények: 2011 nyarának második felében a múzeum munkatársai – egy fémkeresősökkel történő együttműködés eredményeként – Bugyi falu mellett egy honfoglaló temető kutatásába kezdtek. A temető feltárása során a várt honfoglaló sírok mellett szarmata és avar temetkezések is előkerültek. A sekély 17. sírban egy háton fekvő hiányos váz került elő. A bolygatás és a rossz talajviszonyok miatt az eltemetettből csak a láb csontjai és egy karcsont maradt meg. Azonban a rossz körülmények ellenére a sír északnyugati végéből egy edény aljtöredéke és egy ép üveg ivókürt került elő. A homokos talaj miatt rossz állapotú volt, de köszönhetően Szórádi Sándorné aprólékos restaurátori munkájának, a tárgy ismét egy egészet alkot.

Farkas Zoltán

1362