FMC SzÉN | Építészet- és művészettörténeti séta Szentendrén

Muladi Brigitta művészettörténésszel és Torma Tamás újságíróval

2020. 08. 30.

18 óra

Helyszín:

Szentendre utcái

Szentendre elsősorban művészetével, kultúrájával és sajátos atmoszférájával ragadja meg a látogatókat. De hogyan?
 
A Ferenczy Múzeumi Centrum sétája, mely ezúttal a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva keretein belül kerül megrendezésre, éppen azt próbálja megragadni, hogyan válhatott a hangulatos Duna-parti kisváros képzőművészeti központtá – a helyi építészet- és művészettörténeti érdekességek által.
A Bizottság-ligetnél rövid várostörténeti ismertetővel kezdünk, melyet a szoborpark kialakulásnak és a Vajda Lajos Stúdió megalapításának története egészít ki. A Ferenczy Múzeum felé közeledve a valaha itt élt ókori rómaiakról hallhatunk, majd a múzeumnak otthont adó kúria előcsarnokában a Ferenczy család történetével ismerkedünk röviden, valamint megtekintünk tőlük néhány, csak erre az alkalomra kiállított alkotást; kiderül, miért áll a múzeum kertjében Edith Harms és Egon Schiele síremléke. A Dumtsa utcán végighaladva a város első polgármesterének tevékenységét ismerjük meg, illetve megtekintjük az utca híres lakóinak emléktábláit. Útközben felbukkan egy kivit termő kerítés is. A Fő téren, a Kmetty Múzeum előtt a helyi szőlőművelés és a kereskedőegyesületek történetéről esik szó, valamint arról, miért áll egy pestisszobor a tér közepén. A Templom téren a szabadtéri tárlatok történetét ismerhetjük meg (a Czóbel Múzeumban jelenleg kiállításépítés zajlik, ha szerencsénk van, bekukkanthatunk az ajtórésen). A séta a Vajda Múzeum szomszédságában található Palmetta Design Galériában zárul, ahol iparművészek, szentendrei kézművesek munkái vásárolhatók meg.
 
Találkozó: Bizottság liget – a HÉV végállomástól egy perc sétára, az 1. számú posta előtti téren
 
Útvonal: Bizottság liget – Ferenczy Múzeum – Dumtsa utca – Kmetty Múzeum, Fő tér – Palmetta Design Galéria (Bogdányi utca) – Czóbel Múzeum, Templom tér
 
A séta hossza: kb. 90 perc.
 
A sétán való részvétel ingyenes.
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.