Duna Táncműhely: Képíró

szentendrei bemutató

2019. 09. 21.

19:00

Helyszín:

Ferenczy Múzeum, Barcsay Terem

A Duna Táncműhely művészeti vezetője, Juhász Zsolt rendezésében megvalósuló Képíró című előadást Zoltánfy István fiatalon meghalt festőművész képei ihlették, a produkció azonban tágabb kontextusban kíván foglalkozni képzőművészet és tánc kapcsolatával, a festészetnek a mozdulatra gyakorolt inspiratív hatásával.
 
Zoltánfy István festőművész 1944-ben Deszken született, Szegeden élő festőművész, aki 1988-ban Ausztriában tragikus autóbaleset következtében vesztette életét. „Csak megszületni és meghalni ment el szülővárosából. Festményeinek képi világa, motívumkincse az alföldi és a szegedi életből, az alsóvárosi napsugaras házak vidékéről, a kocsmák, gyármellékek, családi otthonok miliőjéből vétetett. Legtöbb festményét átlelkesíti valamiféle szemérmes ünnepélyesség – ikonok, oltárképek hordozzák a mindennapi élet ábrázolatait. Szelíd fegyelemmel, ám izzó szenvedéllyel alkotott. Nemzeti és ízig vérig európai művész volt.” – írta róla 2005-ben a szegedi Grand Caféban megrendezett kiállításának ismertetője.
 
A Táncműhely alkotóműhely jellegét mindenekelőtt annak köszönheti, hogy produkcióról produkcióra más-más előadói gárdát hív meg, különböző tánctechnikákban jártas művészekkel dolgozik együtt. A Képíró esetében a néptánc, a balett és a kortárs tánc találkozik egymással, az erős táncanyagot pedig élő dj-set teszi teljessé.
 
Előadók: Lőrinc Katalin, Katona Gábor, Frigy Ádám, Fosztó András, Kriston Fruzsina
Zene: dj Panda
Fény: Lendvai Károly
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt
 
Jegyár: 2000 Ft (diák / nyugdíjas: 1500 Ft)
 
Jegyvásárlásra online a www.jegy.hu vagy a www.placcc.hu oldalán, vagy a helyszínen, az előadás előtt van lehetőség.