BŰNBEZÁRÁS

– FAJGERNÉ DUDÁS Andrea, SZABÓ Eszter Ágnes , Syporca WANDHAL, SZILÁGYI Csilla

2016. 09. 03 – 2015. 09. 03.

Helyszín:

Szentendre, Városi Vendégház

Kurátor:

KOZÁK Zsuzska

– AZ ART CAPITAL KIÁLLÍTÁSA –

 

“A művészek nyaranta az utak mentén, köztereken, a senki földjén álló almafákról szüretelnek. A fák sokszor magasak, nehéz az almákat elérni, de az alkotók a tájban begyűjtik az alapanyagot, ami a galéria terében válik közös műalkotássá. Minden évben megismétlődik a szüretelés és tartósítás folyamata, a romlás megállítása az időben, a jam mint csendélet (still life) elkészítése.

Szeptember 3-án a Szentendre környéki almafák kerülnek sorra. Az almaszedés olyan “idényművészeti” akció, ami ebben az évben upcycling design befőttes üvegekkel és a korábbi évek munkájának elméleti hátterét bemutató funzinnal egészül ki.

Az eseményeken évek óta cserepolc működik, amelyről az utca sétáló közönsége nem csupán elviheti a megmaradt gyümölcsöt, de az almadzsemért cserébe hozhat is saját készítésű lekvárt, egyfajta diskurzust alakítva ki a különböző tartósító módszerek, ízek, szokások, hagyományok között. A Common Jam esemény tehát nem csak az alkotók közös projektje, hanem a kollektív emlékezet darabjainak egy fontos platformja is, ahol a közönség is szerephez jut. A nyár az eltevés időszaka minden háztartásban, így a Common Jam cserepolcra mindenki elhozhatja a kedvenc otthoni lekvárját, dzsemét, befőttjét, vagy savanyúságát, amiért cserébe választhat egy almadzsemet a kiállító művészektől. A közterületi almafák gyümölcse közös termésünk, így az ebből készült étel is közös. Az alkotók az eltett dzsemeket és a kapott lekvárokat, befőtteket minden évben jótékony célra ajánlják fel.”

 


További kiállítások