21 gramm

RÉNYI Katalin kiállítása

2018. 10. 14 – 2019. 02. 17.

Helyszín:

MűvészetMalom

Kurátor:

MULADI Brigitta

Kapcsolódó programok:

2018. november 21-én 11 órától a Szenior Szerda programsorozat keretében kurátori tárlatvezetés lesz. (Belépő: 600 Ft)

2018. november 24-én 18 órakor: Bordáig vetkőzve – Rényi Katalin estje. Háziasszony: Juhász Anna. Közreműködők: Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza színművészek, Horváth Kornél ütőhangszeren.

2018. december 13-án 17 órától kurátori tárlatvezetés lesz. (Belépőjeggyel látogatható.)

Megnyitó:

2018. október 13. 16 óra

Erről írták:

Papageno.hu: Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában

Echo TV riportja Muladi Brigitta kurátorral és Gulyás Gábor igazgatóval

Librarius.hu: Tetten érni a lelket

Élet és Irodalom: Cserhalmi Luca: Érdekel még a lélek?

 

Rényi Katalin (1951, Bp.) az akkori Iparművészeti Főiskola (ma MOME) grafika szakán diplomázott, azonban kiállításokról ismert művei a festészet körébe tartoznak. Pályája 1979-ben összefonódik a Szentendrei Művészteleppel, ahol a grafikai műhelynek, és 1987-től már festők csoportjának is tagja.

Műveit láthatta a közönség például a Budapest Galériában, a Vigadóban, az Olof Palme Házban, a Körmendi galériában. Verseskötetét és festményeit a közelmúltban a Petőfi Irodalmi Múzeum mutatta be.

A 21 gramm kiállítás több évtizedet fog át. Rényi Katalin művei a létezés gyötrelmeit és az alkotás szabadságát egyaránt manifesztálják, legyen az négyméteres akvarelltekercs, gesztusfestmény, finom, kristálytiszta szabadkézi rajz vagy szabadvers. Belső útjaira kísérhetjük el a művészt, akinek mindig megújulni képes energiái, magas hőfokú érzelmei beépülnek műveibe, azok így a születés-teremtés és halál-átalakulás dinamikus egységeivé válnak. A végtelen felé nyitott új képei, meggyötört felületű asszemblázsai az arany és az ezüst használata során áttetszővé, könnyűvé válnak, ellentétet és egységet képezve a korábbi nehéz földszínekkel: feketékkel, vörösekkel, okkerekkel telített súlyos képtereivel.

„A Rényi Katalin által létrehozott művészet ihletettsége ebből az alázatos belátásból ered – és kivétel nélkül mindig a szakralitáshoz viszi a látogatót. A lélekhez, amely a hiú emberi világban talán csak 21 gramm, sokan mégis nehezen viselik a súlyát.” Gulyás Gábor

 

A kiállítás 2019. február 17-ig tekinthető meg.

 

Fotó: Rényi Katalin: A lélek szárnyai, olaj, vászon, 155 × 165 cm, Deim Balázs, Ferenczy Múzeumi Centrum


További kiállítások