10. Kőkor Kerekasztal

– A kőkor kutatóinak éves konferenciája

2019. 12. 06.

9:30–17:00

Helyszín:

Ferenczy Múzeumi Centrum, Régészeti Osztály és Raktárbázis (Gödöllő, Kiss József u. 2.)

A Kőkor Kerekasztal a kőeszközök vizsgálatával foglalkozó magyarországi ősrégészek konferenciája, amely 2010 óta minden év december elején megrendezésre kerül. Az új eredmények megismertetésén kívül célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és a különböző megközelítések vagy vizsgálati módszerek alkalmazásáról.
 
A Konferenciát a Miskolci Egyetem indította útjára, az elmúlt években ez az országos rendezvény vándorjelleget öltött. Idén a Ferenczy Múzeumi Centrum Régészeti Osztálya vállalta magára a szervezést a Litikum szerkesztőivel közösen.
 
A Litikum folyóirat eredetileg a konferencián elhangzott előadások publikálását tűzte ki célul, hogy ezeket olyan érdeklődők is megismerhessék, akik a konferencián nem voltak jelen. Az első évek előadásai nyomán mára úgy látjuk, a magyar kutatók munkája sokkal szélesebb érdeklődésre tart számot. A Magyarország területén a kőkorban élt közösségek élete számtalan szálon összekapcsolódott a környező országok területén élt közösségekével a Kárpátok hegyvonulatán belül és kívül. Folyóiratunk ezért felvállalja, hogy a kőeszközök tudományos kutatásából származó eredmények egyik közép-európai médiuma is legyen.
 
A konferencia részletes programja INNEN tölthető le.
 
Az előadások absztraktjai ITT érhetőek el.

 

Borítókép:

Ékszercsiga depó, felső paleolitikum, Szob (Pest megye), Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Régészeti Intézet, Adattár.

© fotó: Gábori Miklós

(negatív ltsz.: 42.718)