TITORELLI FAISKOLÁJA

– TOLNAI Ottó

2017. 09. 15 – 10. 22.

Helyszín:

Ferenczy Múzeum, Alapító Nyolcak Terem

Kurátor:

SZILÁGYI Zsófia Júlia

Kapcsolódó programok:

Megnyitó

Tolnai Ottó tárlatvezetése

Tolnai Ottóval Parti Nagy Lajos beszélget

Megnyitó:

REMÉNYI József Tamás szerkesztő, kritikus

– Art Capital kiállítás –

 

Tolnai Ottó (1940) Magyarkanizsán született, ma Palicson él – „egy kisebbségi, egy volt jugoszláviai magyar költő, egy vajdasági, egy szerbiai, bácskai, egy palicsi-tavi költő” (Világpor).
A folytonos lajstromozás, az újra nekilendülő leírás, a szüntelen önkorrekció ismétlődéseivel otthonossá teremtett Tolnai-univerzumban a képzőművészeti alkotások mint a világ lehetséges módozatai vannak jelen élet és esztétikum szétválaszthatatlanságában. Megiramló, majd apró részleteken elidőző szinoptikus prózájában, szabadverseiben minduntalan rátéved a tekintet egy-egy festmény, grafika, szobor tájaira – különösen színeire, melyek markáns jelentéshordozói a Tolnai-poétikának.
Talán nem meglepő, hogy ez a fokozott képzőművészeti érdeklődés a tematikus esszéken túl utat keres magának, alkotásra sarkallja a – művészt. A kiállításban látható képek Tolnai Ottó szeriális munkáiból adnak ízelítőt, kiemelve, hogy nyitott sorozatokat látunk, melyekre – akárcsak írásaira – szeizmográfszerű érzékenység, folytonos közelítés, keresés jellemző.

 

 


További kiállítások