Térfigyelő rendszer

DEIM Balázs

2018. 06. 14 – 06. 17.

Helyszín:

Rhy Art Fair, Bázel (Svájc)

Kurátor:

Erről írták:

Kulturpart.hu: Szentendre már Bázelben is

nlcafe.hu: Földöntúli Budapest

Rhy Art Fair Katalógus

A művészről

Deim Balázs (1987) magyar fotóművész. Alkalmazott fotográfiát tanult a Novus Művészeti Iskolában Budapesten, majd a Kaposvári Egyetemen szerzett fotográfus diplomát 2013-ban. Műveiben elsősorban az emberek és a városi környezet közötti kapcsolatra összpontosít és olyan fogalmak izgatják, mint a hiány, az emlékek, az ellenőrzés, a megfigyelés és a tér. 2008 óta rendszeresen kiállít neves magyarországi galériákban. Az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként a „Surveillance system” című, itt látható projektjét 2016-ban a MUSA-ban (Bécsben), majd 2017-ben a Cercle-cité-ben (Luxemburgban) mutatta be. Rendszeres résztvevője a Szentendrén (Magyarországon) megrendezett Art Capitalnak, Közép-Kelet Európa legfontosabb képzőművészeti fesztiváljának.

 

A kiállított munkákról

Az itt bemutatott projekt a hagyományos értelemben vett térfigyelő rendszer egyfajta reverziója. A hosszú expozícióval készült fotókon emberek, járművek nem, csupán a kiüresedett terek láthatók, amelyek valójában Budapest jól ismert helyszínei. A hónapokon át készülő képek nem a mozgás, a mindennapi élet, hanem a tér állandósult lenyomatai.

A művész sörös dobozokból készült lyukkamerákkal figyelte meg Budapest mozgalmasabb tereit, csomópontjait, terenként több kamerával.  A dobozokat villanypóznákra, zászlótartó oszlopokra, közlekedési lámpákra és hasonlóan magas helyekre erősítette, úgy, hogy minél jobban rálássanak az adott térre. A kamerákba fekete-fehér fotópapírokat helyezett, amikre több hónapig exponált.


További kiállítások