Talált pixelek – katalógus

Megjelent!


A tárlat finisszázsán, augusztus 31-én tárlatvezetés keretében mutatták be a kiállítás katalógusát a két kiállító, Bp. Szabó György és Palotai Gábor jelenlétében.

Talált pixelek kiállítás két, a nyolcvanas években egyazon szellemi műhelyből indult grafikus, a Los Angelesben kiteljesedő Bp. Szabó György (1953) és a Svédországban alkotó Palotai Gábor (1956) közös tárlata, melynek fókuszában az elválás és a találkozás, a nagyvárosi lét vibrációjának analóg és digitális megformálása áll: két képkorszak határainak kutatása és bemutatása.

A két művész a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán ismerte meg egymást. Bp. Szabó György nevével elsőként alternatív zenekarok számára készített plakátok tervezőjeként találkozhatott a közönség; a zene későbbi munkásságának is meghatározó elemévé vált. Grafikusi pályáját Los Angelesben folytatta, ahonnan 2015-ben visszaköltözött Budapestre, s azóta is képzőművészként dolgozik. Palotai Gábor az Iparművészeti Főiskola után a Royal Swedish Academy of Fine Arts hallgatója lett. Hamar nevet szerzett a svéd szcénában, ahol a skandináv grafika eredeti hangú, kiemelkedő alkotójaként tartják számon. Kimagasló szakmai munkássága mellett több svédországi design-iskola elismert vendégtanára. Tervezőgrafikai praxisa mellett a design és az art direction számos területén dolgozik. Munkásságát eddig 18 Red Dot Design díjjal ismerték el.

A kiállítás kurátora Kigyós Fruzsina volt. A fotón ő látható, kezében a katalógussal, mely a Ferenczy Múzeumban (Szentendre, Kossuth L. u. 5.) megvásárolható 1660 Ft-os áron.

 

8190