Rendhagyó tárlatvezetés és Duna-kavics festés Jávor Piroska festőművésszel és Rappai Zsuzsa kurátorral

A szentendrei Új Művésztelep kiállításon

2019. 12. 14.

17 óra

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Jávor Piroska a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a 70-es években és a 80-as évek elején zománcművészettel foglalkozott. Az évtized végétől szigorú szerkezetű olajképeket fest erőteljes, tiszta színekkel.
Alapító tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek és a Műhely Galériának. 1969-től az Új Művésztelep tagja.
 
„Nálam nem a gondolat szüli a képet, hanem a kép szüli a gondolatot. Ahhoz, hogy a kép szülni tudjon gondolatot, először valamit le kell tenni a papírra, vászonra vagy akármire. Ezek a pillanatok mindig a legizgalmasabbak.”
 
(Jávor Piroska)
 
„…milyen kert Jávor Piroska kertje, melybe most betekinthetünk?
Gazdag, színes, változatos világot látunk, melyben mértékletesség, harmónia és rend uralkodik. Kertje mintái és formái tiszta, geometrikus formák. Tömör, nagy erejű jeleket, szimbólumokat használ, melyek kultúrákon és évszázadokon át hasonló alakban bukkannak fel és hasonló erőt hordoznak. Ezek: a kör, négyzet, háromszög, kereszt, labirintus, ház, számok és betűk.”
 
(Mayer Berta)
 
 
A szentendrei Új Művésztelep
Ferenczy Múzeum, Szentendre
2019. 11. 15. – 2020. 02. 02.
 
2019-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Szentendre művészeti életének fontos helyszíne, a Kálvária úti Új Művésztelep.
 
Az 1969 őszén átadott művésztelepen fiatal festők, grafikusok, szobrászok, textiltervezők és keramikusok – elsősorban művészházaspárok – kaptak pályázati úton műtermes lakást. A „festészet városa” hírnevet megalapozó Régi Művésztelep alkotóinak művészi felfogásától eltérő, új törekvéseket képviselő képző- és iparművészek nagyban színesítették a szentendrei művészeti palettát.
 
A jelentős évforduló adja e jubileumi tárlat aktualitását. A kiállítás az elmúlt öt évtized alkotásai tükrében mutatja be az Új Művésztelep eddigi összes tagját, a tizenkét műterem egykori és mai bérlőit: Deim Pált, Gy. Molnár Istvánt, Jávor Piroskát, Asszonyi Tamást, Czakó Margitot, Hajdú Lászlót, Bálint Ildikót, Lukoviczky Endrét, Pirk Jánost, Pirk Lászlót, Rényi Krisztinát, Kisfalusi Mártát, Kocsis Imrét, Kocsis Esztert, Ligeti Erikát, Farkas Zsófiát, Kóka Ferencet, Kapusi Gábort, Papachristos Andreast, Rajki Lászlót, Rózsa Pétert és Nagy Kriszta x-T-t.
 
Kurátor: Rappai Zsuzsa
 
Belépőjegy: 1000 Ft.
 
Az esemény a Ferenczy Múzeumi Centrum adventi programsorozatának része.
 
Facebook-esemény
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.