<< Vissza

MÚZEUMOZZ A SZOBÁDBÓL!

Ezen az oldalon megosztunk minden olyan tartalmat, amit otthon is tudsz használni: például kifestőket, kreatív feladatlapokat. Minden héten újabb szórakoztatva tanító tartalommal jelentkezünk, virtuális múzeumpedagógia órákat tartunk, amelyek segítségével az otthonodban megtalálható eszközökkel tudsz kreatívkodni. Közben a múzeum gyűjteményével is megismerkedhetsz. A legfrissebb feladatlapokat az oldal tetején találod.

II. KUCSERA FERENC MÁRTÍRIUMA

Játékos feladatok gyerekeknek a Kucsera Ferenc mártíriuma kiállítás finisszázsa alkalmából

5. Tudtad? Kucsera Ferencnek sok testvére és unokatestvére volt. A családja pedig segített a kiállítás létrejöttében.
Kreatív feladat:
Rajzolj, fess családfát! Kérd meg szüleidet, hívd fel nagyszüleidet, meséljenek a családodról, rokonaidról. Kutass fényképek után! Néhány ötletet adunk a családfa ábrázolásához.
Ha van szabad falfelületetek, akár a falra is festhetsz. Használj hozzá festékboltban kapható színezőket! A fa ágain pedig gyönyörűen mutatnak majd a bekeretezett fotók. Az sem baj, ha a fa körülölel egy lámpát, vagy egy órát, ami a múló időt mutatja, akár csak a családfa.

4. Tudtad, hogy Kucsera Ferencet koporsó és végtisztesség nélkül a temetőárokban földelték el, ám a sírhelyet szinte azonnal elborították a virágok?
És azt tudtad, hogy
a temetőárok egyrészt a csatangoló állatoktól védte a sírokat, másrészt ide temették a társadalom kivetettjeit, a kereszteletleneket, kivégzetteket és öngyilkosokat?

3. Tudtad, hogy a szentendrei Keresztelő Szent János Plébánia irattárában Kucsera Ferenc egykori könyvtárának egy kisebb része fennmaradt?
És azt tudtad, hogy
a Keresztelő Szent János plébániatemplom egyik támpillérébe építve látható Magyarország legrégebbi csillagászati emléke? A napóra a templom 1310–1320-as újjáépítésekor készülhetett, valószínűleg eredeti helyéről lezuhant és csak 1710-ben került a mai helyére.

2. Tudtad, hogy Kucsera Ferenc tizenöt éves korában írt egy western kalandregényt?
És azt tudtad, hogy
a Winnetou-könyvek a legismertebb bestsellerek voltak a 20. században? A világon körülbelül 200 millió példányt adtak el a regénysorozatból. Karl May, a Winnetou-könyvek szerzője majdnem vakon született. 4 éves korában egy műtét segítségével kapta vissza látását. Soha nem járt a vadnyugaton, első történetei börtönökben születtek, ahova csalás és lopás miatt került.
A képen Karl May pózol Old Shatterhand – a regények főhősének – ruhájában.

1. Tudtad? Egy kiállítást hosszas előkészítő munka előz meg, melynek fontos része a témához kapcsolódó fényképek felkutatása.
És azt tudtad, hogy
a fényképezőgép őse, a camera obscura képalkotását már az arabok is feljegyezték i. sz. 900 körül. Az egyik első sikeres „maradandó” fényképet 1827-ben Kilátás a dolgozószobából címmel Joseph Nicéphore Niépce, a fotográfia egyik feltalálója készítette több mint 8 órás expozícióval.

I. CZÓBEL BÉLA

Először Szentendre város híres festőjével, Czóbel Bélával ismerkedhetsz.

3. Czóbel Wanted – pályázat és online kiállítás

Sok olyan Czóbel-képet ismerünk régi, fekete-fehér fotókról, amelyek elvesztek. Ezekről a fényképekről egy rendkívül fontos információ hiányzik: a festmények színe. Czóbel festményein a szivárvány összes színe megjelenik. Úgy sejtjük, ezeken az elveszett képeken is nagy a színkavalkád!

Segíts nekünk elképzelni, milyen színekkel festette meg a festő ezeket a képeket!

Jobb klikkel töltsd le, majd nyisd meg a színezőket pl. Paintben és színezz – mentsd el a kész alkotást és küldd el nekünk! Vagy nyomtasd ki otthon, színezz (ceruzával, festékkel, zsírkrétával…), fotózd le és küldd el nekünk!
A beérkező Czóbel-képekből online kiállítást szervezünk.

Ez az email-címünk: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

2. A Czóbel kiállításunkhoz készült foglalkoztató füzet versekkel, humoros feladatokkal szabadon letölthető. Ebben Czóbel rengeteg alkotásával megismerkedhetsz. A képekhez verseket és izgalmas alkotó, és elgondolkodtató feladatokat párosítottunk.

1. Nemrég emlékeztünk meg az 1848-as forradalomról. Czóbel Bélának van egy festménye, amelyet március 15-én festett!

A festményt és a hozzá kapcsolódó leírást, valamint a feladatot ezen a linken láthatod. A festményhez készítettünk egy mini társasjátékot, ha tudod, nyomtasd ki otthon!