Művészet és közélet Szentendrén a 60-as évek végétől a rendszerváltásig

Török Katalin előadása A szentendrei Új Művésztelep kiállításon

2020. 02. 01.

17:00

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Török Katalin művészeti író előadása Művészet és közélet Szentendrén a 60-as évek végétől a rendszerváltásig címmel A szentendrei Új Művésztelep kiállításhoz kapcsolódóan.
 
Szentendre XX. századi történetében sem az első, sem a második világháború nem hozott akkora változást, mint amilyet a hetvenes-nyolcvanas évek. Egy valóságos városfejlesztési, demográfiai, kulturális-művészeti és idegenforgalmi cunami zúdult a városra, annak minden építő és romboló hatásával. Ebbe az izgalmas és ellentmondásos két évtizedbe nyújt betekintést a mintegy száz archív fotó levetítésével kísért előadás.
 
Belépőjegy: 1000 Ft.
 
A szentendrei Új Művésztelep
Ferenczy Múzeum, Szentendre
2019. 11. 15. – 2020. 02. 02.
 
2019-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Szentendre művészeti életének fontos helyszíne, a Kálvária úti Új Művésztelep.
 
Az 1969 őszén átadott művésztelepen fiatal festők, grafikusok, szobrászok, textiltervezők és keramikusok – elsősorban művészházaspárok – kaptak pályázati úton műtermes lakást. A „festészet városa” hírnevet megalapozó Régi Művésztelep alkotóinak művészi felfogásától eltérő, új törekvéseket képviselő képző- és iparművészek nagyban színesítették a szentendrei művészeti palettát.
 
A jelentős évforduló adja e jubileumi tárlat aktualitását. A kiállítás az elmúlt öt évtized alkotásai tükrében mutatja be az Új Művésztelep eddigi összes tagját, a tizenkét műterem egykori és mai bérlőit: Deim Pált, Gy. Molnár Istvánt, Jávor Piroskát, Asszonyi Tamást, Czakó Margitot, Hajdú Lászlót, Bálint Ildikót, Lukoviczky Endrét, Pirk Jánost, Pirk Lászlót, Rényi Krisztinát, Kisfalusi Mártát, Kocsis Imrét, Kocsis Esztert, Ligeti Erikát, Farkas Zsófiát, Kóka Ferencet, Kapusi Gábort, Papachristos Andreast, Rajki Lászlót, Rózsa Pétert és Nagy Kriszta x-T-t.
 
Kurátor: Rappai Zsuzsa
 
Facebook-esemény
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.