Elmarad – MűVeletek | irodalmi program

Akik maradtak & Férfiidők lányregénye

2020. 03. 28.

16:30

Helyszín:

P'Art Mozi

MűVeletek
 
irodalmi program
 
 
16:30 Akik maradtak – az Oscar-díjra jelölt film vetítése
18:00 Beszélgetés Várkonyi Zsuzsával, a film alapjául szolgáló Férfiidők lányregénye című könyv írójával és Tóth Barnabással, a regény alapján készült film rendezőjével.
A beszélgetést vezeti: Szilágyi Zsófia Júlia
 
Helyszín: P’Art Mozi (Szentendre, Duna korzó 25.)
Belépőjegy a filmre és a beszélgetésre: 1300 Ft
Belépőjegy csak a filmre: 800 Ft
Belépőjegy csak a beszélgetésre: 500 Ft
 
Meddig sodor a szöveg?
Meddig nyűgöz le a vízió?
Meddig hiteles az adaptáció?
Beszélgetés kíváncsisággal és kritikával friss, kortárs adaptációkról, a műfajváltás virtuóz műveleteiről.
 
A MűVeletek irodalmi programon azokról a motivációkról, impulzusokról, jelentésrétegekről beszélgetünk, amelyek a színházi és filmrendezőt egy szöveg feldolgozására ösztönzik, és körbejárjuk-körbebeszéljük a nyelvi kifejezésekben is tetten érhető, eltérő (szöveg)hűséget feltételező műfajváltó műveleteket.
 
Az F. Várkonyi Zsuzsa 2004-ben megjelent regényéből 2019-ben készült Akik maradtak c. magyar filmdráma egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?
 
Főszerepben: Hajduk Károly és Szőke Abigél
A film hossza: 83 perc
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
﹒﹒﹒
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.