MÚLT A MÉLYBEN

– mozaikok Szentendre történetéből

2016. 01. 01 – 2018. 12. 31.

Helyszín:

Helytörténeti kiállítóhely

Kurátor:

Megnyitó:

Március 1.

Szentendrét sokan a Dunakanyar ékszerdobozának tartják. Nem véletlenül – a magyarok, szerbek, dalmátok és görögök együttélésének emlékeit őrző, barokk templomokkal tűzdelt, festői kisváros különleges adottságai révén rászolgál erre a kitüntető jelzőre. Egyedülálló látványa, történelmének lenyomatát viselő építményei, élő hagyományai óhatatlanul felkeltik az ide látogató érdeklődését sokszínű múltja iránt is.
2015 ősze óta a Ferenczy Múzeumi Centrum Fő téri épületében, az egykori Kereskedőház Vastagh György utcáról nyíló pincéjében látogatható a város történetét bemutató helytörténeti kiállítás. A Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történetéből című látványos tárlat időutazás a város gazdag múltjában, levéltári források felhasználásával, dokumentumokkal, régészeti leletekkel, képekkel, használati és dísztárgyakkal, szépen kialakított enteriőrökkel.
A kiállítás közönsége a jelenből indulhat el visszafelé, a múltba. Hamar elérkezik a látogató a Kádár-korszakba, a 20. századi kulturális felívelés időszakába, amikor létrejött a „múzeumok városa”. A modern kor robbanásszerű fejlődését előidéző HÉV megjelenése után máris a századelő aranykorába jutunk, ahonnét egyenes út vezet vissza a kereskedelem és az ipar fellendülését jelentő szerb betelepedésig, hogy egy újabb teremben immár a középkori életviszonyokat csodálhassuk meg, majd a római kori emlékek után felbukkannak kelta leletek is, de az időutazás még itt sem ér véget: egészen az őskorig jutunk…
A Szentendrén talált vagy a városhoz kötődő írásos és képes dokumentumokon, régészeti anyagokon, tárgyakon, fényképeken kívül a látogató itt interaktív módon is megismerkedhet a város történetével, iparával, kereskedelmével, a jellegzetes mezőgazdasági kultúrákkal, a legfontosabb helyi foglalkozásokkal, a legismertebb szentendrei családokkal. A tárlatnak helyet adó pince maga is a város múltjának jelképes őrzője: nagy élmény ott végigsétálni.


További kiállítások