METEOR ÉS APRÓ KATASZTRÓFÁK

– HUGYECSEK Balázs & RIZMAYER Péter

2017. 09. 13 – 10. 29.

Helyszín:

Czóbel Múzeum, Ilosvai Terem

Kurátor:

KOPIN Katalin

Kapcsolódó programok:

Megnyitó

Tárlatvezetés a művészekkel és a kurátorral

Megnyitó:

Németh Lajos meteorológus

– Art Capital kiállítás –

 

A Hugyecsek Balázs és Rizmayer Péter alkotta művészpáros a természettel folytat panteista diskurzust a maga ironikus, aktív, cselekvő módján. Videóikban a táj az otthon metaforája, mely menedéket nyújt az embernek, amíg az ellene nem fordul. A kiállításon három videómunka, a hozzájuk kapcsolódó organikus installációk és tárgyak, egy-egy önálló mű, valamint egy kültéri installáció látható.

A természeti közegben végrehajtott akcióik során a tényleges beavatkozás helyett az ember pusztító, romboló tevékenységét próbálják enyhíteni, eltüntetve a megsebzett táj gyógyulatlan hegeit.
Időnként pusztán a szemlélődés eszközét választva elmélkednek a természetről. Legjellemzőbb helyszíneik a dunai ártér, a pilisi hegyek, valamint az erdélyi havasok. A kiválasztott tájakra több évszakban is visszatérnek, dokumentálják a természetes anyagokból létrehozott land art művek változását, átalakulását.
2000 méterrel a tengerszint felett vették fel a Magashegyi performansz című videót: „Körülöttünk csak szikla, zuzmó, fű és víz. Más nincs rajtunk kívül. Reduktív, meditatív, minimalista terepe a performansznak. Kihívás, mint a hegymászás. Pár apró gesztus, talán maga a környezet fontosabb. Talán nem is mi alakítjuk, hanem ő minket. Cselekszünk és eltűnünk. Mi továbbmegyünk, a szikla marad.”
Az Ártéri performanszhoz a Szentendre környéki Duna-part pusztuló és újjáéledő, változó rajzolatú látványa nyújt terepet. A halott, csupasz télvégi táj, a korhadó, málló fatörzsek, a kusza, kopár bozótos és a sűrű, rusztikus mintázatú avarszőnyeg biztosítja a kulisszákat. A videóetűdöket rövid akciók füzére alkotja, melyek során a két művész beavatkozik a természet megszabott rendjébe, de a fellázadt táj megbünteti, kiveti magából a betolakodókat. Az akciók „anti-land art” művek, hiszen valójában a két művész nem hagy nyomot a természetben, ténykedésük során inkább ők maguk válnak a természet kiszolgáltatott játékszerévé.
A kiállítótérben is akkor mozognak otthonosan, ha organikus útvesztővé alakítják azt, telezsúfolva a táj kellékeivel. A göcsörtös ágak, a durva, erezett sziklák mementóként, figyelemfelhívó torzóként állnak előttünk a mesterséges, épített környezetben – a kiállítótérben.
A Meteor című videóinstallációban a körülöttünk lévő használati tárgyak (óra, festőállvány, láda, kályha) meteorokként csapódnak a földbe. A megrendezett becsapódásokról fotó- és videódokumentáció készül.
Az akciókkal az alkotók a körülöttünk ,,keringő” tárgyuniverzum veszélyeire is felhívják a figyelmet, hiszen az elhasználódott, kidobott tárgyak sok esetben a földön vagy a földben szemétként végzik, óriási katasztrófát okozva a bioszférában. Így otthonunk egykori tárgyai pusztítják el lakókörnyezetünket.

Kopin Katalin

 


További kiállítások