Kurátori tárlatvezetés

a Saját Éden és a Kilátás c. tárlatokon

2018. 07. 26.

17 óra

Helyszín:

Czóbel Múzeum

Július 26-án BOROS Viola Saját Éden c. kiállításán , illetve MÁTRAI Erik Kilátás c. munkájánál Iberhalt Zsuzsa kurátor, művészettörténész tart tárlatvezetést.

Boros Viola minden évszakban megfestette a kertjét hatalmas, az egész műterme falát betöltő méretben. Így gyakorlatilag a belső térben újrateremtette a kinti természetet. Borosnál ezek az évszakok nem különülnek el markánsan, folyamatosan átnyúlnak egymásba, a kopasz ágak összeölelkeznek a burjánzó indákkal. Egyszerre koncentrál a részletekre, ugyanis a hatalmas kert-pannói több modulból álló képek; ugyanakkor egyszerre festi a nagy egészet is.
A kert, akármilyen profán helyzetben is, szimbóluma a földi paradicsomnak, s megidézi az édeni gondtalan életet. Az Éden alatt egyszerre értjük a kertet és a lehetőségekhez képest ideális állapotot. Pontosabban, a kert mindig is metaforikus értelmű, mivel sohasem csak virágzó vegetáció, hanem életfelfogás, lelkiállapot is. A kert nem teljesen természetes, de nem is egészen mesterséges környezet; „egyfajta megkomponált, megszelídített vadon”.
Boros Viola számára a kert a nyers, megzabolázatlan erő, a biztonság terepe is. A kiállításon a napszakok alapján válik markánsan külön a két kertje, a nappali burjánzás szemben az éjszaka titokzatos világával. A nappali Édenben mintegy ready made-ként igazi növények keverednek a festmények világába, így a természet és a természet képei közti rivalizálás is megfigyelhető. Az éjszaka mesterséges neonfényei és foszforeszkáló növényei mégis annak a természetes lényegét tudják megragadni.
Az embert többek közt épp a kimeríthetetlen tudás vágya teszi emberré: így erről nem mondana le, mégis folyamatosan vágyik vissza abba az ősi, gondtalan állapotba. Kénytelen tehát újra megteremteni a maga számára a Saját Édenét.
A kiállítás kurátora: Bordács Andrea

Mátrai Erik a Czóbel Múzeum belső kertjébe készített helyspecifikus installációja egy megmászható, használható magasles, melyből olyan látvány tárul fel az odaérkező számára, aminek befogadására egyébként nem lenne lehetősége. Ez az építmény nem csak arra a városra enged rálátást, ahol a templomtornyok és háztetők szerkezetessége, konstruktivizmusa a szentendrei művészek egyik fő ihlető eleme volt, hanem az ember felfelé törésének, a fallal körülvett, akár az Édenkert archetípusának is tekinthető elzárt kertből való kilépésének a kifejezője is lehet. A színkísérletekkel, reflexiókkal és a fény hatásainak vizsgálatával is foglalkozó művész életének egyik fontos élményéhez tér vissza. Az eredetileg szabadban felállított magasles a mozifilm széles vásznához hasonló vizuális élményre ad lehetőséget, és az ember ősi szándékának, a felfelé irányuló építkezésnek lehet a metaforája.
Kurátor: Boros Lili

A magasles kizárólag saját felelősségre használható! Az esetleges balesetért, sérülésért, illetve
a magaslesre felmászók tulajdonában lévő bármely tárgy megrongálódásáért, elvesztéséért a Ferenczy
Múzeumi Centrum (2000 Szentendre, Fő tér 2–5.) felelősséget nem vállal.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.