Kurátori tárlatvezetés

a Csiszolatlan gyémántok és a Nincs több titok! c. tárlatokon

2018. 07. 19.

17 óra

Helyszín:

MűvészetMalom

Július 19-én 17 órától Muladi Brigitta kurátor tart tárlatvezetést a Csiszolatlan gyémántok és a Nincs több titok!  c. tárlatokon.

A Nincs több titok! c. tárlat az egyik legjelentősebb magyar műgyűjtő, Gerő László kollekciójának páratlanul gazdag kiállítása. Olyan jelenkori világsztárok szerepelnek a tárlaton, mint Daniel Spoerri, Rita Ackermann, Günter Brus, Neo Rauch, David Schnell, Kamen Stoyanov, Christoph Ruckhäberle, az AES+F vagy az Atelier van Lieshout csoport. De megjelenik a kortárs hazai szcéna színe-java is – többek között Birkás Ákos, Csákány István, Kicsiny Balázs, Szűcs Attila és Várnai Gyula is.

A Csiszolatlan gyémántok c. kiállításon betekinthetünk egy, a művészetben új értelmet kereső folyamatba, ami a 2000-es évektől kezdve erősödött fel. Ahogy ma nem látjuk előre a kultúrák jövőjét, úgy a művészet formáiból is kikopott a bizonyosság, a perfekció helyébe a nyerseség került.
Kollektív fogalmak nincsenek, de a lokális igazságok sem érvényesek már. Nem különbözik többé a keleti diktatúrákban korrodálódott lélek a szabad kapitalizmusban edzett személyiségtől. A művészek, bárhol élnek, a technológia és politika határozza meg mindennapjaikat, amivel szemben nyugtalanító kérdéseket tesznek fel, kételyeket fogalmaznak meg, a változások között keresik identitásukat.
A széles nemzetközi kitekintésben több generáció gondolkodása rajzolódik fel, miközben karakteres művészeti műfajok átalakulásának több állomása figyelhető meg. Martin Gerboc, Daniel Pitín, Vitaly Pushnitsky, Szűcs Attila kiművelt munkáiban a festészeti konvenciókat dekonstruálja, kísérletezik. Folkert de Jong, Johan Tahon, Nicola Samori a léttel küzdő emberi lélek aktuális kifejezéseit keresi. A pillanatnyi megnyugvást, a letisztultságot Tranker Kata, Hajas Katinka vagy Yengibarian Mamikon finom téri játékai kínálják. A legfiatalabbak azonban kifelé tartanak a „sötét univerzumból”, Makai Mira Dalma kerámia objektjei és Nemes Márton absztrakt, Justin Mortimer figurális festményei egy színes, dinamikus, pozitív tendencia felé mutatnak.

kiállítók: Josef BOLF, Joseba ESKUBI, Martin GERBOC, HAJAS Katinka, HAJDÚ Kinga, Folkert de JONG, Svätopluk MYKITA, Yengibarian MAMIKON, MAKAI Mira Dalma, Justin MORTIMER, NEMES Márton, Daniel PITÍN, Vitaly PUSHNITSKY, SIFLIS András, Nicola SAMORI, SZŰCS Attila, Johan TAHON, TRANKER Kata

 

 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.