KORtársalgó

irodalmi beszélgetéssorozat indul


Szubjektív kortárs irodalom, nem csak férfiaknak
 
„Magyar írókkal beszélgetek. Szoktam gondolni arra, milyen lenne egy asztalnál ülni Arany Jánossal vagy Kosztolányival, és csak remélem, hogy ez is majd megoldódik valahogy; most azokkal fogok, akik szerencsére a kortársaim. A GPS centire megmondja, milyen messze (közel!) lakunk egymástól, a naplóm pedig, hogy mikor és hol találkoztunk: hányszor beszéltünk igazán. Sokszor – és az is milyen kevés! Jól ismerem őket, mégsem elég jól, a barátaim, tudok róluk sok mindent, de az semmi. Várom, hogy olyasmit is elmondjanak magukról, amin majd ők is elcsodálkoznak.”
Kukorelly Endre
 
KORtársalgó címmel indul Kukorelly Endre író havonta jelentkező új irodalmi beszélgetéssorozata a Ferenczy Múzeumi Centrumban.
A szeptemberben kezdődő sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül.
 
Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg (legfrissebb kötete: Cécécépé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé). Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.
 
Akik pedig válaszolnak:
 
Németh Gábor író, forgatókönyvíró, egyetemi oktató. A Szépírók Társaságának alapító tagja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Utóbbi könyvei: Egy mormota nyara (regény), Kalligram, 2014; Ez nem munka (kisprózák), Kalligram, 2018. Csobánkán él, de gyakran áttéved Szentendrére.
A beszélgetés időpontja: 2020. szeptember 26., szombat, 17 óra
 
Marno János (1949) író, költő, műfordító, műkritikus. 1968 óta ír, elsőként a Mozgó Világ, majd a többi lap is közölte verseit. 1986–1989 között a Múzsák Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, majd az Igen irodalmi rovat szerkesztője volt. Költészetében új szövegformálási gyakorlat érvényesül. Méltatói a posztavantgárd törekvések közé sorolják munkásságát.
A beszélgetés időpontja: 2020. október 17., szombat, 17 óra
 
Garaczi László (1956) író, a posztmodern irodalom képviselője. Budapesten él, 1981 óta publikál, vers, novella, regény, dráma, esszé műfajokban. Utolsó könyve: Hasítás (regény), Magvető, 2018.
A beszélgetés időpontja: 2020. november 21., szombat, 17 óra
 
Farkas Zsolt (1964) irodalmár, esztéta, filozófus, író
Magyar és esztétika szakot végzett (JPTE), az összehasonlító irodalomtudomány doktora (JATE), a Miskolci Egyetem tanára. 30 éve publikál sokféle orgánumban, műfajban és témában. Főként tanulmányok, esszék, kritikák, főként kortárs magyar irodalom, irodalomelmélet, társadalomtudományi elméletek, filozófia, kortárs képzőművészet, politika, nyelvtörténet témakörökben. Néhány szépirodalmi mű, versek, novellák. Számos szöveget fordított, főként angolból. Hat könyve jelent meg.
A beszélgetés időpontja: 2020. december 12., szombat, 17 óra
 
Márton László (1959) író, műfordító. Írt eddig körülbelül harminc könyvet, főleg regényeket, kisebb részben drámákat és esszéket. Műfordítóként régebben a német barokk és romantika érdekelte, újabban középkori szerzők modernné olvasásával foglalkozik. Gyerekkorában Leányfaluról járt Szentendrére, és csak a nyári hónapokban, felnőttként Budáról, és minden évszakban.
A beszélgetés időpontja: 2021. január 9., szombat, 17 óra
 

13102