<< További kiállítóhelyek


Cím:
2000 Szentendre, Fő tér 2–5.

Nyitvatartás:
Jelenleg zárva.

Telefon:
+36 20 779 6657

 


Jegyárak:
Teljes árú: 1400 Ft | 1700 Ft*
Kedvezményes: 700 Ft | 800 Ft*

*Kombinált jegy: a kombinált jeggyel az FMC összes kiállítása látogatható. A csoportos jegyek és további kedvezmények megtekintéséhez, kérjük, kattintson ide!

Helytörténeti kiállítóhely

 

Kedves Látogatóink!

A Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történetéből állandó helytörténeti kiállítás műszaki okok miatt jelenleg nem látogatható. Megértésüket köszönjük.

2015 ősze óta látható Szentendrén az állandó helytörténeti kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum Fő téri épületében, az egykori Kereskedőház Vastagh György utcáról nyíló pincéjében. A Múlt a mélyben – mozaikok Szentendre történetéből című kiállítás időutazás a város gazdag múltjában, levéltári források felhasználásával, dokumentumokkal, régészeti leletekkel, képekkel, használati és dísztárgyakkal, szépen kialakított enteriőrökkel.

A város egyes korszakaival elkülönülten, önálló kiállítási egységekben ismerkedhetünk meg: a már az őskorban is lakott települést kelták, majd a rómaiak vették birtokukba, s a Pannónia határát védő limes egyik fontos szakaszvédő városa lett. Megtekinthetjük Szentendre első írásos jelentését, s a középkori életviszonyok után a kereskedelem és az ipar fellendülését jelentő szerb betelepedést is végigkövethetjük egészen a modern kor robbanásszerű fejlődését előidéző HÉV megjelenéséig. A Kádár-korszakkal, a 20. századi kulturális felívelés korszakával, a „múzeumok városa” kialakulásának idejével zárul az időutazás.

A Szentendrén talált vagy a városhoz kötődő írásos és képes dokumentumokon, régészeti anyagokon, tárgyakon, fényképeken kívül a látogató interaktív módon is megismerkedhet a város történetével, iparával, kereskedelmével, a jellegzetes mezőgazdasági kultúrákkal, a legfontosabb helyi foglalkozásokkal, a legismertebb szentendrei családokkal.

Aktuális kiállítás(ok):

Jelenleg nincs kiállítás