HAZATÉRT MŰVEK

– François FIEDLER

2017. 09. 15 – 11. 05.

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Kurátor:

IBERHALT Zsuzsa, MAKLÁRY Kálmán

Kapcsolódó programok:

Megnyitó

Megnyitó:

SZABÓ T. Anna

– Art Capital kiállítás –

 

François Fiedler Kassán született 1921-ben. 1948-ban ösztöndíjjal került Párizsba, ahonnan a vasfüggöny legördülése után nem tért vissza Magyarországra. A francia fővárosban megismerkedett Joan Miróval, aki bemutatta a kor legjelentősebb galériásának, Aimé Maeghtnak. Maeght a mentorává vált és élete végéig támogatója maradt.
Fiedler életműve erős szálakkal kötődik a háború utáni „második” párizsi iskola, az informel és a New York-i iskola törekvéseihez. Alkotásai eleinte Hans Hartung, Jean Dubuffet és Jean-Paul Riopelle, később Jackson Pollock és Mark Rothko művészetével mutatnak rokonságot. A lírai absztrakt festőművész az expresszionizmus, a tasizmus, a kalligrafikus iskola és a gesztusfestészet eszköztárát sajátos ötvözetben jeleníti meg saját munkáin.
A kiállításon betekintést nyerhetünk François Fiedler műveinek különleges alkotásmódjába. Az energikus, mozgalmas olajfoltok és az egyes színrétegeket roncsoló, visszabontó festői módszer által létrejött kompozíciók vibráló látványvilágot teremtenek. A művész számára az otthont jelentő természet ihlette és a természeti erők befolyása alatt keletkezett művek szabad interpretációs játékot kezdeményeznek a befogadóval. A fények festőjének ars poeticája szerint „a kép nem a vásznon van, hanem a vászon és a szemlélő között”. François Fiedler kiállítása olyan dimenzióba kalauzol, ahol a természet és művészet költői egysége lát napvilágot.

 


További kiállítások