Hamarosan újra látogatható a Kmetty Múzeum

állandó kiállítás nyílik a felújított múzeumban


Kmetty János – Az örök kereső címmel nyílik állandó kiállítás a szentendrei fő téren.

Kmetty Jánost a kubizmus egyik hazai megismertetőjeként tartjuk számon, bár nem vette át annak minden jellegzetességét: egy saját festői világához igazított, egyénileg értelmezett változatát alakította ki. A művész alapvető feladatának tartotta, hogy a festészet szemléleti igazságait és a kor szellemét egyaránt megtalálja. Alkotói programjának összegzéseként nevezte magát keresőnek, és erre utalnak Kassák Lajos szavai is: „Állandóan munkában van, nem azért, mintha eddig még nem bukkant volna rá semmi érdekesre és érdemesre, hanem azért, mert mindannál, amit eddig talált, még jelentősebbet szeretne a napvilágra hozni.”

Az életmű áttekintéséhez a Ferenczy Múzeumi Centrumban őrzött alkotásokat hazai köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött, ritkán látható remekművek egészítik ki, és a kiállítás időközönkénti átrendezésével a legfrissebb kutatási eredmények is követhetővé válnak.

A múzeum 1981-es megalapítása óta most először került sor jelentős felújításra, amelynek eredményeképpen európai színvonalú kiállítótér jött létre a hazai múzeumok fejlesztését szolgáló Kubinyi-pályázat, valamint Szentendre Város Önkormányzatának támogatásával.

A felújított épület ünnepélyes felavatása és a Kmetty János – Az örök kereső tárlat megnyitója 2018. december 8-án  18 órakor lesz.

 

8801