Bécsbe tévedt űrhajós

Szabó Ottó / Robotto munkája október 20-tól Bécsben látható


Egy hónapig Bécsben látható Szabó Ottó, művésznevén Robotto Eltévedt űrhajós szobra. A hazai közönség a tavalyi, otthon és otthontalanság témájú Art Capitalon találkozhatott a térképpel és bőrönddel érkezett bádogemberrel a szentendrei HÉV-aluljárónál, a mostanra már hivatalosan is Bizottság-ligetnek keresztelt parkban.
A Kogart-díjas és a Semmelweis Art Award-ot is elnyerő alkotó magyar és külföldi helyszínen kiállított munkái – hiába a vas- és krómacél szerkezetek, a csapágyak és a hol rozsdás, hol fényesre suvickolt fémlapok – mindig hordoznak valami személyeset, valami emberit. Az útját fürkésző figura ötlete a művész diploma utáni, Londonban töltött időszakában fogant: a megtorpanás és a kérdésfeltevés, a helykeresés, az otthon utáni vágy és az otthonra lelés folyamatának kezdeti állomását, tudatosulását testesíti meg.
Az alkotás a bécsi Fogadalmi templom előtti téren, a Sigmund Freud parkban (Universitätsstraße 6) látható október 20-tól november 20-ig. A hivatalos megnyitó időpontja: október 28-a, 15 óra.
Eltévedt űrhajós, 2017, újrahasznosított anyagok, vas, plexiüveg, fémlemez
A művész és az Everybody Needs Art jóvoltából

Fotó: Deim Balázs

8553