Eltévedt űrhajós

SZABÓ Ottó / ROBOTTO munkája Bécsben

2018. 10. 20 – 11. 20.

Helyszín:

Bécs, Sigmund Freud park

Kurátor:

MULADI Brigitta

Megnyitó:

2018. október 28. 15 óra, Bécs, Sigmund Freud park

Szabó Ottó (Robotto) Eltévedt űrhajós című műve idén ősszel Bécsben, a Sigmund Freud parkban lesz látható október 20-tól november 20-ig.

Idén immár harmadik alkalommal került sor Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiváljára, az Art Capitalra. Az első Art Capital témája az elvesztegetett idő, a másodiké az otthon és otthontalanság, a harmadiké pedig a kert volt. A rendező Ferenczy Múzeumi Centrum egyik törekvése, hogy a kiállított köztéri művek közül egyet – a szentendrei bemutatkozását követő esztendőben – valamelyik külföldi nemzetközi művészeti központban is kiállítsa. Így került az első Art Capital ikonikus munkája, Vincze Ottó River-pool című műve 2017-ben Velencébe, a Giudecca-csatornába, s ez motiválta azt is, hogy a 2017-es szentendrei fesztivál fontos alkotása, Szabó Ottó (Robotto) Eltévedt űrhajós című műve idén ősszel Bécsben, a Sigmund Freud parkban legyen látható. Ezen a frekventált helyszínen a több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm „turista” nemcsak az otthon fogalmának újraértelmezésére ösztönöz, de a Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren a múltat s a jövőt is kontrasztba helyezi.

Szabó Ottó (Robotto) a 2017-es, az otthon/otthontalanság kérdéskörét fókuszba állító Art Capitalra készített Eltévedt űrhajós című műve idén ősszel Bécsben, a Sigmund Freud parkban  látható. Ezen a frekventált helyszínen a több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm „turista” nemcsak az otthon fogalmának újraértelmezésére ösztönöz, de a Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren a múltat s a jövőt is kontrasztba helyezi.

Szabó Ottó 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2008-tól Budapesten és számos magyar városban nyílt kiállítása, Eltévedt űrhajósa pedig a 2017-es Art Capitalon szerepelt Szentendrén. 2012-ben Kogart-díjat nyert, 2015-ben pedig a Semmelweis Art Award díját kapta a Nemmivoltunk csoport tagjaként. Hatalmas méretű szerkezetei, robot szobrai és installációi különféle háttértörténettel egészülnek ki, s ezek a sajátos mitológiák nem csak külsődleges, hanem belső antropomorf minőséget is kölcsönöznek különleges figuráinak.

A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az ember otthonkeresésének szimbóluma: az űrhajós – ahogyan maga a művész is tette diplomája megszerzése után Londonban – a helyét keresi, azon morfondírozva, vajon hol van az otthon, mi számít annak és egyáltalán mitől válik otthonná az otthon? Szabó Ottó eltévedt űrhajósának helykeresése ezeket az alapvető kérdéseket hívja elő.

Az eltévedt űrhajós, 2017, újrahasznosított anyagok, vas, plexiüveg, fémlemez

A művész és az Everybody Needs Art jóvoltából


További kiállítások