Eleven üresség – MARGHESCU Mária gyűjteményéből: Anna MARK, Alexandre HOLLAN, BÉR János

kurátori tárlatvezetés

2020. 10. 16.

17 óra

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Kurátori tárlatvezetés Kígyós Fruzsina az  kurátorral az Eleven üresség – MARGHESCU Mária gyűjteményéből: Anna MARK, Alexandre HOLLAN, BÉR János című kiállításon.

 
Marghescu Mária életében mindig fontos szerepe volt a művészetnek: a gimnázium után az orvosi egyetem mellett az Iparművészeti Főiskolára is jelentkezett. Párizsban, a modern művészetek akkori központjában is művészetközelben élt, ezért jó kapcsolatokat alakított ki, amelyekre később galéristaként építhetett. A főleg az informel köré szerveződő kollekcióban méltatlanul nem ismert magyarok – például a Franciaországban élő Bér János – és Pierre Alechinskytől Günther Ueckerig rangos külföldi művészek alkotásai találhatók meg.
Marghescu Mária egész életét és munkásságát végigkísérte a lét értelmének keresése, a harmónia megteremtésének vágya, mely a gyűjteményének darabjaira is jellemző.
A múzeum legújabb kiállítsa során a Marghescu-gyűjtemény egy kis szeletét kívánja bemutatni, három jelentős magyar emigrált művész – Bér János, Alexandre Hollan és Anna Mark – munkáin keresztül.

 
Kurátor: Kígyós Fruzsina

 
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Beltéri helyszíneinken a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.
 
﹒﹒﹒
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.