Díszletek közt

Szentendrei Teátrum 50

2019. 05. 25 – 09. 01.

Helyszín:

Szentendrei Képtár

Kurátor:

Szilágyi Zsófia Júlia

Megnyitó:

2019. május 25. 18 óra

Ötven évvel ezelőtt a Színház és Filmművészeti Főiskola hallgatói – élükön egy rendező szakos fiatalemberrel, Zsámbéki Gáborral – kitalálták, hogy Szentendre Fő terén nyári színházat kellene működtetni. A főiskola egyik tanára, Békés András, az Operaház rendezője a kezdeményezés élére állt, aminek eredményeképpen 1969 nyarán már be is mutatták az első előadást. A Szentendrei Teátrum hamarosan a magyar színházkultúra emblematikus helyszínévé vált.

 

Ötven év sikerekkel teli, olykor megtorpanásokkal tűzdelt történetét, több mint félezer színházi produkcióját egy kiállítás természetesen nem képes a teljesség igényével bemutatni, de felidézheti motivációit, felejthetetlen előadásait, színházi eredményeit, nagyszerű szereplőit, néhány varázslatos díszletet – a nyári könnyedség és a magas színvonalú szakmaiság találkozásának azt a bensőséges hangulatát, amely az elmúlt fél évszázadban oly sok ember számára emlékezetessé tette a Szentendrei Teátrumot.

 

Legendás előadásokat, zseniális, halhatatlan művészeket jelenít meg ez a múltidéző kiállítás, amely alkalmat kínál a számvetésre és a lehetséges jövő újragondolására is. A tárlat, amely egy kutatócsoporttal való együttműködés eredményeként valósult meg, eddig nem ismert dokumentumokkal, fotókkal, új információkkal, adalékokkal várja a látogatókat Szentendre patinás Fő terén – éppen ott, ahol ez a nagyszerű történet ötven évvel ezelőtt elindult.

Jegyinformáció

 

Az alábbi napokon a kiállítás meghosszabbított nyitvatartással fél 9-ig látogatható, így lehetőség van hangolódni a Szentendrei Teátrum előadásai előtt a Szentendrei Képtár tereiben:
július 5., 6., 11., 12., 13., 14., 19., 20., 21., 25., 26., 27., 28.;
augusztus 2., 3., 4., 9., 10., 11.

 

Aznapra szóló Teátrum-jeggyel a belépés a kiállításra ingyenes.


További kiállítások