Teltház // Álomőrző

– Önismereti foglalkozás felnőtteknek A szentendrei Új Művésztelep kiállításban

2020. 01. 24.

17:30

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Önismereti foglalkozás felnőtteknek Boros Lucával A szentendrei Új Művésztelep kiállításhoz kapcsolódóan.
 
A létszám korlátozott (15 fő), a részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu
 
Kiállítási belépőjeggyel látogatható.
 
Álomőrző
 
2019-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Szentendre művészeti életének fontos helyszíne, a Kálvária úti Új Művésztelep.
 
Az 1969 őszén átadott művésztelepen fiatal festők, grafikusok, szobrászok, textiltervezők és keramikusok – elsősorban művészházaspárok – kaptak pályázati úton műtermes lakást. A jubileumi tárlat kapcsán azt az utat járjuk végig egy azerbajdzsáni mesével, ahogy megszületik és valóra válik egy álom, akár a vásznakon, akár az iparművészet világában.
 
Mindenki álmodik. Az álmok a rendetlenségben – ahogy egy műteremben – is képesek megszületni, így indul a tárlat. A megvalósult álmok azonban rendet, harmóniát, egységet mutatnak – így zárul a kiállítás.
 
Mi történik az álmainkkal? Teszünk értük? Festjük, faragjuk, szőjük őket? Beteljesednek? Elkopnak? Elfeledkezünk róluk, engedünk a lebeszélésnek, eladjuk, elcseréljük őket, esetleg az utódainkon kérjük számon?
 
Mikor lehet egy álommegvalósulásáért elindulni? Fiatalon, középkorúan vagy hajlott korban? Egyedül? Társsal?
 
Melyik ijesztőbb: kitartani a megvalósítás mellett, vagy boldogan élni az álom beteljesülése nélkül is?
 
Lelkesedés, elszántság, hit és hitetlenség, fáradtság, küzdés, akarás, lemondás, szépség és csalódás… ezek mind az álom megszületésének útját képezik. Az álmát beteljesítőnek – azaz a hősnek – mindig akad segítője az útján. Ott van az akkor is, ha nem látja, nem érzékeli, nem értékeli, nem veszi komolyan az ember. Lehet ez akár a zene, a humor, a játékosság is.
 
De miért mondják, hogy „amit keresel, nem találod, amire meg nem számítasz, bekövetkezik”? – erről kérdezzük a hatalmas tárlatot. Járjunk utána közel két tucat festő életre kelt álmával, egy mesével és legalább egy álommal, amit mélyen a szívünkben őrzünk.
 
Facebook-esemény
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.