A művészet templomai | programsorozat

Impresszionista ritkaságok


A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat filmjei a P’Art Mozi és a Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében Szentendrén is hamarosan láthatók lesznek. A filmvetítéseket minden alkalommal egy-egy, a témához kapcsolódó művészettörténeti előadás kíséri majd.
Első alkalommal, augusztus 29-én az impresszionistákkal ismerkedhetünk: az Impresszionista ritkaságok – Mozgóképes utazás ötven, a közönség előtt eddig ismeretlen mesterművön át (rendező: Daniele Pini) a római Palazzo Bonaparte kiállítás festményein keresztül Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot világ- és művészetszemléletét mutatja be, majd Muladi Brigitta művészettörténész előadását hallgathatjuk meg a szentendrei impresszionizmusról.
A sorozat szeptember 12-én folytatódik Giovanni Troilo Frida Kahlóról készített dokumentumfilmjével. A filmhez kapcsolódó művészettörténeti előadást Bordács Andrea művészetkritikus, esztéta tartja. A film és az előadás is a festőművész izgalmas, ellentmondásokkal teli alakját és a festményeken megjelenített új szempontokat: a feminizmus, az európaitól eltérő nőideál lényegét és eredetiségének kérdéseit boncolgatja.

Az első alkalom időpontjai:
filmvetítés: 16 óra
előadás: 17:30
A programok helyszíne: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

12921