33 év – 33 pillanat

Juhász Anna irodalmi szalonja

2019. 01. 26.

18:00

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

🔷 H A T L É P É S // P I L L A N A T 🔷

Vajda Lajos Világok között című tárlatán Szabó Noémivel, a kiállítás kurátorával Juhász Anna beszélget.
Közreműködik:
🔹Trokán Nóra színművész
🔹Haumann Máté színművész

„A kevesek, a Kiválasztottak közül való volt. Mert Ő volt az Elragadtatottság, a lét-értelmező borzongás és a törvényt-kereső töprengés. A legszebb teremtő akarat.”
(Juhász Ferenc)

Karinthy Frigyes Láncszemek című novellájából tudjuk, hogy legfeljebb hat lépéssel bárki elérhető a Földön. A Ferenczy Múzeumi Centrum legújabb programsorozata a szépirodalom barátainak szól, ám azzal a szándékkal, hogy a résztvevők – néhány lépés megtételével – a képzőművészethez is eljuthassanak.

A Hatlépés című irodalmi szalon házigazdája a népszerű irodalmár, Juhász Anna. A különböző alkalmakkor egy-egy aktuális kiállításhoz kapcsolódóan a művészet kevéssé ismert, de annál érdekesebb privát arca mutatkozik meg versek, levelek, naplók, kéziratban maradt töredékek megidézésével. Hús-vér emberek személyes történeteibe nyerhetünk betekintést – avatott szakértők és kitűnő színészek közreműködésével. A sorozat estjein feltárul a képzőművészet magyarországi fővárosának tartott Szentendre mindeddig kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb legendáriuma – a szépirodalom révén.

A hazai művészettörténészek többsége egyetért azzal, hogy Vajda Lajos (1908–1941) a modern magyar képzőművészet legfontosabb képviselője, nemzetközi szempontból is jelentős alkotó volt. A Ferenczy Múzeumban az eddigi legteljesebb Vajda-kiállítás tekinthető meg, számos olyan képpel, amely korábban még nem szerepelt magyarországi tárlaton. A Vajda Lajos est a kiállítótérben, a képek közötti felolvasással és erre az alkalomra összeállított vetítéssel várja a közönséget.

A tárlat 20 óráig látogatható.

Belépődíj: 1000 Ft

A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges: regisztracio@muzeumicentrum.hu; Budapestről autóbusz indul az estre, aki busszal jönne, regisztráló levelében kérjük, jelezze január 23-ig!